Når klitrosen er afblomstret kommer dens sortblå hyben frem. De er bedst til kryddersnaps, selv om kronbladene også kan bruges. Dens hyben tørres let i skygge, dækkes med snaps, trækker mindst en måned. Kan drikkes straks, men bliver bedre ved lagring.

Klokke Ensian
Det er ikke klokkensians dejlige blå blomster, som er bedst til kryddersnaps, men derimod den korte lodrette rodstok. Den graves op i juni-juli før blomstringen, eller hen på efteråret. Rodstokken flækkes og tørres nogle dage i skygge, inden den lægges i snapsen. Den trækker en ugestid. Den fine og appetitvækkende bittersmag udvikles ved lagring.

Korbendikt (Cnicus benedictus)
Brug blomsterne og/eller bladene (evt. tørrede). Trækker 1-3 uger

Koriander (Coriandrum sativum)
Brug frøene, og lad trække et par uger.

Krambambuli
10 gr. kanelbark, brækket i stykker. 10 gr. finthakket citronskal. 10 stk. hel sort peber. 15 stk. hele kryddernelliker. 3 stk. hel kardemomme. 1 lille muskatnød, flækket eller tredelt. Trækketid 2-3 døgn, derefter filtreres. Bitteren har en gylden farve og en frisk smag af citron. Kan lagres meget længe.

Kristtorn
Kristtornen bærer i maj-juni bitte små hvidlige blomster, undertiden med et svagt rødligt skær. Det er de nye blanke, lysegrønne og glatte blade, der er bedst til udtræk. De skal helst plukkes i blomstringstiden. Bladene skylles, og ligger til tørring et par døgn i skygge. Dækkes med snaps, og trækker 2-3 døgn. Farven er grønlig klar, og vinder ved lagring.

Krusemynte
Brug så friske urter som muligt. Dæk med snaps. Trækketid ét døgn. Lagring mindst en måned. Prøv med små portioner.

Kræge (Prunus insititia)
Brug frugterne. Kræge ligner slåen, men med større frugter. Kræge er rigtig god til snaps !

Kræn Manns bjesk
En dusk malurt samt en knivspids ingefær, lidt nellike, muskat og et helt snapseglas hyldebærsnaps blandes i en halv flaske snaps. Trækker et par uger, filtreres og fortyndes efter behag.

Kurts Hybenkradser
10 hybenskaller. 3 store skærme røllike (kun blomsterne). 12 peberkorn. 1 tsk. tørret dild. ½ tsk. kommen. Trækker omkring 1 måned. En rigtig kradser !

Kvan
Pluk nyudsprungne toppe af 2-årige planter, når de er i blomst. Skær dem i 3 cm lange stykker, og overhæld dem med snaps. Trækker 2-5 døgn, og filtreres. Farven er stærkt grøn, men bliver efterhånden grønbrun. Vinder ikke ved lagring.

Kørvel
Kørvels friskudsprungne, dybt fligede blade, den spanske kørvel er den bedste, kommes på flaske og dækkes af brændevin. Trækker 3-4 dage og sies. Den har en kraftig grøn farve, duft af anis, smager som lakrids og kan bruges fortyndet med det samme. Smagen bliver fyldigere ved lagring og farven gullig.

L
Lavendel (Lavandula officinalis)
Ægte lavendel findes der mange varianter af, f.eks. L. latifolia, L. spica, L. vera. Brug blomster, og lad trække få dage.

Lyng
Plukkes i august eller september måned. Omkring en kop lyngblomster overhældes med snaps. Trækker i 4-8 dage. Lyngsnaps har en flot brunlig farve og en behagelig lidt skarp eftersmag. Bedres ikke ved lagring, men de skarpe smagsstoffer svækkes.

M
Merian
Brug så friske urter som muligt. Dæk med snaps. Trækketid ét døgn. Lagring mindst en måned. Prøv med små portioner.

Mesterrod
20 gr. renset rod tilsættes. Trækker 1-3 uger og filtreres. Kan fortyndes. Vinder ved lagring.

Muskat-Lunelessens
10 gr. muskatblomme. 1 kryddernellike. 2 gr. Ceylon kanel. 0,1 gr. vanilje. Trækker i 14 dage og filtreres. Originalopskriften siger, at filtratet kan tilsættes 12 gr. cognac, 12 gr. vinspritessens og 15 gr. ananasæter. Farven er brun. Skal fortyndes for at fremkalde den fine aromatiske smag.

P
Paradisæble
Paradisbæblerne er plukkemodne i september måned. Æblerne skæres midt over og dækkes med snaps. Trækker ca. 1 mdr., filtreres og lagres yderligere ca. 1 mdr. Kan fortyndes. Har et helt specielt orangeagtigt skær.
 
Pebermynte (Grøn mynte)
Brug så friske urter som muligt. Dæk med snaps. Trækketid ét døgn. Lagring mindst en måned. Prøv med små portioner.

Perikon
Brug gule, fuldt udviklede blomsterknopper. Overhæld med snaps. Lad det trække i 3-4 døgn. Bør fortyndes 1:2. Giver en smuk dyb rød kryddersnaps.

Perikon Kryddersnaps
5 gr. perikonknopper. 6 hele peberkorn. 4 hele kryddernelliker. 1 gr. tormentilrod. 10 gr. honning. Trækker en uge. Smukt orange farvet bitter med en meget fin smag, især efter lagring.

Perikon/Galangarod
20 gr. tørret perikon. 4 gr. galangarod. Trækker i 3 uger. Galangarod er god til at tage den noget vamle smag perikon kan have.  Farven er rød.

Peru Bitter
8 gr. perubark 8 gr. appelsinskal. 0,2 gr. kanel. 1 stk kryddernellike. 0,2 gr. muskatnød. 2 korn cayenne peber. Trækker i 15-20 dage og filtreres. Meget bitter, kan fortyndes. Farven er brun.

Polsk Brændevin
2 lakridsrod flækkes, 10-40 gr. rosiner, 1 stang kanel. 15 hele kardemomme, 10 hele nelliker, 10 hele stjerne anis, 1 knsp. koreander, 1 knsp. galangarod. Trækker en uge. Bliver nemt for sød, prøv med 10 gr. rosiner. Denne er en af mine yndlingsbitre !

Porse
Brug friske blade af de nyeste og fineste skud. Overhæld med snaps. Lad det trække i 4-5 døgn og filtrér. Kan evt. fortyndes. Vinder ikke meget ved lagring efter min erfaring, men der er delte meninger.

R
Rejnfan
Nyudsprungne blomster dækkes med snaps. Trækker i 3-4 dage og filtreres. Skal fortyndes, da den er meget stærk. Bedres meget ved lagring.

Revling I
Kaldes også sortbær. 1-1½ dl. blomster plukkes i april måned. Overhældes med snaps. Trækker omkring en uge. Smagen er krydset, karakteristisk. Grønlig farve, men senere mere brunlig. Bør lagre længe.

Revling II  (Émtrum nígrum)
En lav stedsegrøn dværgbusk med nedliggende grene, tæt samlede nåleformede blade. Den har små uanselige, røde blomster, der sidder i bladhjørnerne og sorte frugter. Blomsterne er enkønnede, og han- og hunblomsterne findes på forskellige planter. Vokser på heder, mellem klitter og i lyngmoser. Almindelig i Jylland og sjældnere på øerne. revling blomster i april. Fremgangsmåde: Rævlingens bær plukkes når de er modne omkring juli. Herefter skylles de godt og tørrer i ca 1 døgn. Derefter sættes 1 - 2 deciliter bær på flaske og overhældes med cal 70 cl snaps eller vodka og trækker ca. 3 måneder. Hvis bærrene er tørre, små og runkne kan man mase dem i en morter, så saft og smag trækkes ud. Hvis man gør det skal trækketiden være kortere. Smagen er vidunderlig: sød, krydret og kraftig. Farven svinger fra dyb rød over brun til nærmest sort. Blomsterne kan også anvendes når de er fremme i april.

Røllike
Brug rigelig med blomster, gerne dem med rosa skær. Dæk med snaps. Lad trække én uge. Giver en mild og dejlig kryddersnaps.

Rønnebær
2 dl. modne bær overhældes med en flaske snaps. Trækker 1-2 uger (prøvesmag efter en uge). Farven er svag rødlig, og smagen er kraftig og bitter. Bør lagre længe.

S
Sigfreds Bitter I
3 gr. humle, tørret. 15 gr. fintskåret citronskal. 1 gr. galangarod. 1 gr. hel kanel. 5 mandler. 2-3 små kviste malurt. 3-4 duske røllikeblomster uden stilke. Trækketid 1½-2 døgn, hvorefter der smages. Kan evt. trække 1-2 dage længere. Farven er gul/gylden, og har en karakteristisk smag af humle og citron. Kan lagres længe.

Sigfreds Bitter II
37 gr. humle. 15 gr. grønne, tørrede cintronskaller. 1 gr. kalmusrod. 0,75 gr. galangarod. 0,37 gr. kanel. 1 stk. bittermandel, stødt. 1 dusk røllikeblomster. Trækker i 8 dage, og filtreres.

Skovbær Akvavit
500 g. Skovbær. 2 spsk. Kaffe. 2 spsk. Honning. Sprit så det dækker. Trækker i 45 dage

Skovmærke
Skovmærker skal plukkes lige før eller i den allerførste blomstringstid. En flaske fyldes med friske skud, der dækkes med snaps. Henstår 1 døgn, hvorefter den irgrønne essens filtreres fra og fortyndes til en passende smag.

Slåen
Pluk bær der har fået frost, eller læg bær i fryseren ét døgn. Overhæld med snaps. Trækker i 2-3 måneder. Giver en fin, violet farve.

Slåen-kerne bjesk
Kødet pilles af bærene fra "Slåen-bjesken", hvorefter kernerne skylles godt rene og knuses med en hammer. Kernerne sættes under snaps og står ca. et par måneder. Filtreres og spædes op efter behag. Denne bjesk kan forresten med mellemrum fortyndes, da smagen til stadighed forstærkes.

Snapparpssnaps
Malört-pors.
4-6 färska malörtsskott, 5-10 cm långa, lägges 2 timmar i 70 cl brännvin. Sila bort de färska skotten och lägg ca 150 nylövade porsblad på flaskan. Låt stå 1-2 dygn. Filtrera. Provsmaka. Säg "Snapparpssnaps", hastigt men tydligt. Tag en till ! Buteljera. Vinner mycket på lagring.
Efter: Lars Andersson & Jan Olsheden: Hirkim Pirkum och andre brännvinskryddningar.

Solbær
Et glas fyldes halvt med saftige fuldmodne bær. En flaske snaps hældes over. En spsk. honning tilsættes, og det bindes til. Skal trække 2-6 måneder. Snapsen er stærk, og dyb rød. Kan med fordel lagres yderligere.

Solbærrom
500 gr. hele solbær. 10 gr. solbærblade. 300 gr. perlemelis. Overhældes med ½ liter rom. Trækker mindst 14 dage, og sies.

Strand Malurt
Pluk nyudsprungne toppe, når de er i blomst. Skær dem i 3 cm lange stykker, og overhæld dem med snaps. Trækker 1-3 døgn, og filtreres. Kan evt. tilsættes et "nip" safran for farvens skyld.

Svend Krages Bjesk
3 g galangarod, 3 g angelikarod, 3 g ensianrod, 3 g gurkemejerod, 3 g pimpernellerod, 3 g rabarberrod, 3 g tormentilrod og 3 g zedorarod (fås på apoteket). Blandes alt sammen på en halv Brøndum. Trækker en uge og bliver rivende stærk. Er en mandedrik, men kan fortyndes alt efter smag.

T
Timian
Friske blade bruges. Dæk med snaps. Trækker 3-4 døgn. Skal fortyndes meget. Giver en virkelig kras bjesk.

Timian-bjesk
Et par kviste timian dækkes under snaps. Trækker en uge. Filtreres og fortyndes meget, da drikken ellers let bliver både for kras og krydret. Ellers skal den danne en fin, gul farve og en frisk, lidt stærk smag. (Mest for mænd).

Tjärby Bitter
Malört-rölleka-johannesört. 
6 späda malörtsskott får dra 2 timmar i 70 cl. brännvin. Filtrera og lägg därefter i 1 dl småblommor av rölleka. Låt dra i 2 dagar. Filtrera och lägg i 1/4 dl knoppar av johannesört. Låt dra i 2 veckor. Filtrera og buteljera. Lagring till jul anbefales.
Efter: Lars Andersson & Jan Olsheden: Hirkim Pirkum och andre brännvinskryddningar.

2 x 3 Bjesken
6 små friske skud malurt (5 - 10 cm lange) skal trække 2 timer på en halv flaske snaps. Så fjernes malurten, og en lille kopfuld røllikeblomster kommes i. Drikken trækker 2 dage. Så fjernes rølliken og ca en tændstikæskefuld perikumblomster (1/4 dl) kommes på. Herefter trækker den i 2 uger. Filtreres og er klar til brug. Dog bedst ved lagring.

Tormentil
er mellem vårens første bebudere. Af tormentil er det den 3-8 cm lange rodstok, som sidder lige under bladrosetten, der anvendes. Den graves forsigtigt op, helst før Sankt Hans siger man i Jylland, skylles og bruges frisk, eller tørret ophængt i skygge. Derefter snittes den, kommes på flaske, og trækker på snaps omkring en uge, hvorefter den dejligt brunrøde essens sies fra. Drikkes meget fortyndet, så den får den rette velsmag.

V
Valnød
3 grønne valnødder skæres i kvarter. Trækker i ½-1 år og filtreres. Essensen kan bruges i Brøndum eller vodka. Fortyndes 1:10.

Vendsysselbjesk
1-1½ kop Gul Snerre. 1 kop Røllikeblomster. Først trækker Røllikeblomsterne ét døgn, herefter tilsættes Gul Snerre uden at fjerne røllikerne. Efter 2½-3 døgn er snapsen færdig til at drikke. Smagen er kraftig og sødlig hen af honning. Farven er grønlig med en brun tone. Ved lagring bliver smagen kraftigere og bitter.

Vestindisk bitter
40 gr. ensianrod. 40 gr. kinabark. 30 gr. kanel. 20 gr. pomeransskal. 10 gr. kryddernelliker. 8 gr. rødt sandeltræ. Blandes med ½ fl. snaps og ½ fl. rom. Trækker 1-2 uger.

Å
Åbrodd, blad [Ambra]
Tag ungefär ½ dl färska blad i juni månad. Häll på 35 cl brännvin. Låt stå ett dygn. Filtrera och buteljera. Vinner på lagring, men smakar gott omedelbart.
Efter: Lars Andersson & Jan Olsheden: Hirkim Pirkum och andre brännvinskryddningar.