A
Absinth I
5 gr. fennikelfrø. 5 gr. tørrede kristtjørnblade. 5 gr. isop. 5 gr. lakridsrod. 5 gr. tørret malurt. 4 gr. anisolie. Trækker i 33 dage og filtreres. Drikkes blandet med vand.
Absinth II
15 gr. anis. 10 gr. fennikelfrø. 5 gr. bitre mandler. 5 gr. sassafras. 5 gr. koriander. 2 gr. malurt. 100 gr. perlemelis. Trækker i otte dage. Omrystes jævnligt.
Alant (Inula helenium)
Roden og blomsten kan udtrækkes på brændevin. Smagen er kraftig og speciel, lidt kamferagtig, men behagelig. Trækker få dage.
Almindelig Agermåne
En flerårig urt 30-80 cm høj urt. Den har en rank stængel med små gule blomster i en akseformet klase. Agermåne findes ved vejkanter og overdrev. Den er almindelig udbredt i Danmark. Agermåne er behåret over det hele. Bladene er fjersnitdelte. Bladafsnittets størrelse veksler langs bladet, hvilket er karakteristik for rosenfamilien. Underbægeret er besat med hagebørster, som ved modningen bliver kraftigere og nemt sætter sig fast i de forbipasserendes tøj og dyrenes uld. Agermåne dufter svagt af citron. Kig efter den på solrige steder. Især ved engarealer og ved gærder. Årstiden er juli-august. Fremgangsmåde: De blomstrende aks plukkes og tørres et par døgn. Herefter kommer de tørrede aks i en flaske, overhældes med snaps og trækker i ca. 1 uge. Derefter filtreres essensen. Det kan anbefales, at agermåne essensen trækker nogen tid. Fortyndes efter smag.
Angosturabitter
25 gr. angosturabark. 12 gr. kinabark. 12 gr. pomeransskal. 8 gr. rødt sandeltræ. 8 gr. kanel. 4 gr. kardemomme. 2 gr. ensianrod. 1 gr. kryddernelliker.
150 gr. perlemelis. Herpå hældes ½ fl. snaps og ½ flaske rom. Trækker i 14 dage, filtreres og anvendes dråbevis blandet med brændevin eller vin.
Anisbitter I (Raki)
20 gr. anisfrø. 10 gr. rosiner. Trækker i 8 dage. Farven er lys brun, smagen er meget sød og aromatisk.
Anisbitter II
15 gr. anis. 5 gr. fennikel. 5 gr. koriander. 5 gr. muskatblomme. 100 gr. perlemelis. Blandes med 1 fl. snaps og står ca. 14 dage. Fortyndes med vand inden brugen.
Anisisop (Agastache foeniculum)
Brug bladene, og lad dem trække 3-5 dage. Kraftig anissmag.
Apothekerbitter
2 gr. tusindgyldenurt 1 gr. ensianrod. 1 gr. kanel. 8 gr. blåbær (tørrede). 1,5 gr. kalmusrod. 12 gr. appelsinskaller. 1 gr. kardemomme. Trækker 8 dage, og filtreres. Farven er brun. Smagen er meget bitter og aromatisk.
Ask
Brug bark eller blade. Trækketid flere uger.
Astragel (Astragalus glycyphyllos)
Brug bladene eller "ærterne". Også kaldet vild lakrids, idet bladenes smag kan minde om lakrids. Trækker i få dage.
B
Bakkenellike
De nyudsprungne blomster plukkes, og skæres løs fra de grønne bægerblade. Dækkes med snaps, og trækker 2-3 dage. Vinder ved lagring.
Baldrian (Valeriane officinalis)
Brug roden. Lad trække 1-3 uger. Der er flere slags baldrian, men det er mest læge-baldrian der interesserer os.
Balsam (Tanacetum balsamita)
Brug blade og/eller blomster. Trækker nogle få dage.
Balsampoppel (Tanacetum balsamita)
Brug de veludviklede knopper. Om foråret, lige før bladene folder sig ud dufter denne poppel meget kraftigt aromatisk. Lad trække omkring 1 uge.
Basilikum
Brug så friske urter som muligt. Dæk med snaps. Trækketid ét døgn. Lagring mindst en måned. Prøv med små portioner.
Bellis/Tusindfryd
En lav plante med roset stillede grundblade og 5-15 cm. høje blomsterskafter, som hver ender med en enkelt rød kurv, der har hvide eller røde rnadblomster og gule skiveblomster. Almindelig på græsmarker, langs enge og vejkanter og i din nabos græsplæne.
Blomstrer marts - november. Fremgangsmåde: De frisk udsprungne blomster skal trække i et døgn.
Birk
Almindeligt kendte træer, der har knopper med taglagte knopskæl og lagdelt, hvid kork. Hanraklen er altid fremme året før blomstringen, og inden for hvert raklesæt findes tre blomster med 2-bladet bloster og 2 støvdragere. Hos hunraklen støtter skællene 3 nøgne blomster. Frugten er en vingefrugt, der sammen med rakleskællene ved modenheden falder ved fra aksen. Birkeslægten tæller i alt ca. 40 forskellige arter, hvoraf kun 3 er oprindeligt vildtvoksende her i landet. Birk var sammen med bævreaspen de første skovdannende træer her i landet. Fremgangsmåde: De friske birkeskud, før de folder sig ud til blade. Det giver en fremragende lysegrøn bitter med en eminent smag.
Biskopbitter
1 l. kirsebærsaft. 10 gr. curacaoskaller. 3 gr. nelliker. 3 stk. pomerans. 3 gr. kanel. 500 gr. sukker. Trækketid uvis.
Bitter IV
10 gr. muskatblomme. 5 gr. kryddernelliker. 5 gr. kanel. 16 gr. angelikarod. 5 gr. angelikafrø. 15 gr. citronskal. Trækker 8 dage. Farven er brun. Smagen er meget kraftig, bitter og aromatisk. Nogle vil nok synes, at den vinder ved fortynding.
Bitter Essens
5 gr. tusindgylden. 5 gr. curacaoskal. 5 gr. kalmus. Trækker i 8 dage, og filtreres. Farven er mørkebrun. Smagen er aromatisk og meget bitter. Fortyndes efter behag.
Bitterdram mod skørbug
2 gr. perikonknopper. 11,3 gr. kalmusrod. 3,8 gr. ensianrod. 1,25 gr. malurt. 0,9 gr. tusindgylden. 1,25 gr. enebær. 0,3 gr. kryddernellike. 0,3 gr. koklearefrø. Trækker en uge og filtreres. Drammen har en bitter til besk, men behagelig smag og en rødgylden farve. Drammens virkning mod skørbug skyldes bl.a. indholdet af frøene af kokleare eller skørbugsurt, der indeholder c-vitamin.
Bjørnefanger-Bjesk
Den kaldes også for honning-bjesken. Opskriften stammer oprindelig fra Lithauen, hvor den hedder "Meschinnis": 1 dl vand bringes i kog og tages af ilden, 350 g blød lynghonning røres i, og derpå hældes en halv flaske snaps på. Drikken kommes på flaske og rystes godt morgen og aften i en uges tid. Den bør derefter trække mindst et par måneder, hvorpå den er klar til at nyde i f.eks. en kop stærk, sort kaffe.
Bjørnerod (Meum atamanthicum)
Brug rod og/eller blade. Trækketid cirka 1 uge. En finløvet, velduftende plante.
Blodrod
Roden graves op i sommermånederne. Rodstokken skilles fra bladrosetten, skæres i skiver og kommes på flaske. Dækkes 2/3 med snaps, og trækker 1-2 måneder. Fortyndes evt. Blodrods snaps har en flot teglstensrød farve og en fyldig smag. Skulle være rigtig god til ost.
Blomme
Modne blå blommer kommes på et glas, og overhældes med snaps. Trækker 14 dage.
Blåbær
De godt modne bær skylles og lufttørres. Brændevin hældes over, så bærrene dækkes. Trækker en uge, og filtreres. Lagres i ½ år og filtreres igen. Fortyndes med snaps 1:1.
Blåhat
(Knaútia arvénsis)
Blåhat tilhører kartebollefamilien og er en 30-50 cm høj stivhåret plante med aflange, groft takkede grundblade og fjersnitdelte stængelblade. Blomsterne er lilla med 4-delt krone og samlet i flade, kurvelignende strande, hvori rnadblomsterne er størst. Den er forskellig fra Djævelsbid på de delte blade. Almindelig på markeder og overdrev. Blomster juni-august. Fremgangsmåde: De friske blomsterhoveder afklippes, skylles, tørres. Trækker i 4-5 døgn, filtreres og hviler i ca. 2 uger. Der går ca. 60 blomsterhoveder til 1 hel falske snaps. Blåhat bitteren er mild og aromatisk med en fin eftersmag.
Bramaeleksir
35 gr. zedoarrod. 35 gr. galangarod. 35 gr. ingefær. 35 gr. sort peber. 17 gr. nelliker. 17 gr. kardemomme. ½ gr. malurtolie. Tilsættes også 1 l. vand. Henstår 8 dage og filtreres.
Brombær (Rubus frutcosus)
Brug bærrene. Lad trække et par uger. Egner sig ikke til at gemme.
Bukkeblad
Af bukkeblads friske blomster kan udtrækkes en mild og bittersød aroma, men som følge af den korte blomstringstid må man oftest nøjes med bladene. De plukkes grønne, kommes i flaske og dækkes med snaps. Trækker 2-3 døgn.
C
Cassis
Et literglas fyldes halvt op med solbær. Herefter tilsættes: 50 gr. hindbær. ½ stang kanel. 150 gr. perlemelis. Glasset fyldes med snaps, og man lader indholdet trække 2 måneder, inden det filtreres.
Chinabark tinktur
31 gr.kinabark. 2,8 gr. ensianrod. 2,8 gr. pomeransskal. Trækker en uge. Smager umådelig bjæsk, og tinkturen skal da også, iflg. originalrecepten, anvendes til et specielt formål, nemlig: "Hvorledes et Menneske, der er forfalden til Drik, igien kan vænne sig af dermed; man give dem daglig to Gange, nemlig kort førend Middag og henimod Aften, hver Gang een eller to Spiseskefulde af en Chinabark tinktur." Farven er gylden.
Cholera Essens
20 gr. tusindgyldenurt. 20 gr. ingefær. 1 gr. malurt. Trækker højst 3 dage. Utrolig bitter, skal fortyndes. Farven er gulbrun.
Cikorie (Cichorium intybus)
Brug roden eller blomsten, frisk eller tørret. Lad trække "nogle" uger.
Citronmelisse
Brug så friske urter som muligt. Dæk med snaps. Trækketid ét døgn. Lagring mindst en måned. Prøv med små portioner.
D
Danziger Aqua Vitae
10 gr. Anisfrø, groft stødt. 3 gr. kalmusrod. 2,4 gr. lakridsrod. 2,4 gr. ingefær, stødt. 1,5 gr. angelikarod. 0,8 gr. pomeransskal. 0,8 gr. citronskal. 0,6 gr. kanel. 0,4 gr. kardemomme. 1 gr. salt. Trækker 8 dage, filtreres og sødes evt. med sukkerlage eller "likørkrop" efter smag. Smagen er sød og aromatisk med en bitter eftersmag. Farven er gylden.
Dild
Brug så friske urter som muligt. Dæk med snaps. Trækketid ét døgn. Lagring mindst en måned. Prøv med små portioner.
E
Egeknopper
Laves på egeknopper. Disse tages i god tid inden løvspring så de ikke bliver for bitre. Der skal ca. 130 stk. til 1 flaske (vodka er godt) og det skal trække mindst 3 mdr. - desværre! Det smager rygende godt så lav hellere rigeligt.
Enebær
De matte, blåsorte bær høstes i september/oktober. Bærrene skylles og tørres et par dage i skyggen. Stødes let i en morter og overhældes med snaps. Sies efter 1-2 uger og lagres i 2-4 måneder. I lagringsperioden bliver væsken klar. Hæld koncentratet på en ny flaske. Enebærsnaps skal rystes inden den fortyndes med alkohol, idet eneolien kan lægge sig på overfladen.
Engelsk Bitter
6 gr. angelikarod, findelt, men ikke granuleret. 6 gr. pomeransskal, findelt, gerne tørret. 4 gr. kommen. 3 gr. salvie. 3 gr. timian. 10 gr. stødt kanel, eller meget findelt hel kanel. 15 hele kryddernelliker. ½ muskatnød, flækket. 1 tsk. honning. Trækketid 3 døgn. Filtreringen kan tage lang tid med stødt kanel. Bitteren er stærk og krydret, mørk brun mod det brunrøde, nærmest sort. En rigtig mavebitter for de bittervante.
Ensianbitter
25 gr. ensianrod. 25 gr. pomeransskal. 1 gr. kanel. 1 gr. rødt sandeltræ. Trækker 1 uge.
Esdragon
Brug så friske urter som muligt. Dæk med snaps. Trækketid ét døgn. Lagring mindst en måned. Prøv med små portioner.
F
Feber-nellikerod (Geum urbanum)
Brug den tykke del af "roden". Skal trække længe = flere måneder. Ved tørring går et stor part af velsmagen tabt.
Fennikel (Foeniculum vulgare)
Brug gerne hele den overjordiske del af planten. Kræver en trækketid på 1-3 uger.
Festgræs (Hierochloë odorata)
En græsart der dufter af kumarin (som skovmærke). Brug tørrede blade. Lad trække i få dage.
Frederikshavner Bitter
1 hel kardemomme. 6 hel sort peber. 6 hel kryddernellike. 1 tsk. honning. 1 knsp. safran. Skal trække ½-1 år, og filtreres. Safran kan undlades, men giver en flot gul farve.
Furrebybjesk
5-6 friske skud Malurt á 5-10 cm. Knap en kop Røllikeblomster. 1/4 dl Perikon blomsterknopper. Urterne trækker i nævnte rækkefølge: 2 timer, 2 dage, 2 uger. Farven på den færdige bjesk vil i starten være dyb rød, og bliver senere nærmest brun.
Fyr
I maj-juni vokser fyrrens nye friskgrønne skud ud af alle grenender. En flaske fyldes med disse skud, dækkes med snaps og trækker i 1-2 døgn. Farven er lys gul. Den har en stærk, krydret aroma, og skal fortyndes meget, før den drikkes.
40 dages likør
1/1 fl. vodka, eller anden smagløs alkohol. 1 usprøjtet appelsin. 2 stænger vanille. 40 sukkerknalder.
40 hele kaffebønner.
Stik med strikkepind 40 huller i appelsinen. Flæk vanillestængerne. Læg alle ingredienserne i et tætsluttende glas. Hæld alkoholen over. Lad trække i fyrretyve dage og fyrretyve nætter. Filtrér og nyd.
G
Gl. Dansk Bitterdram I
3 mandler. 1/4 stang vanilje, 2 hel kardemomme, 2 hele kryddernelliker, 1/4 tsk. stødt muskat, 2 hel sort peber, 1/4 tsk. allehånde, 1/4 tsk. anis. Trækker 2 døgn.
Gl. Dansk Bitterdram II
15 hele mandler. 1 stang vanilje (flækket og åben). 3 hel kardemomme. 6 hel kryddernellike. 1 muskatnød. 10 hel sort peber. 15 hel allehånde. Trækker 2-3 dage og filtreres. På de samme krydderier kan der tages endnu et udtræk, der trækker cirka 5 dage. Farven er gullig, kraftig og bestandig.
Glade Willes Mixtur
En kvist malört, Artemisia absinthium, brytes efter blomningen på Bartolomeidagen den 24 augusti. Den hänges svalt och mörkt att torka til Luciadagen den 13 december. Ur en helbutelj Absolut Rent Bränntvin, Systembolagets beställningsnummer 1, hälles på ett tefat en sup. Fem kristallsockerbitar rives helt gula på alla sex sidorna mot skalet av en väl tvättad och torkad apelsin. Sockerbitarna lägges i spriten på tefatet, alltsammans antändes, malörtskvisten svedes försiktigt över elden och stoppas sedan ner i flaskan. Flaskan ställes mörkt och svalt, vändes på kvällen varje dag fem gånger.
"Dryckens huvudsakliga ändamål ër att neutralisera magsyran efter julmaten och första intagningen sker lämpligen i samband med julottan, i övrigt efter behag". Efter: Lars Andersson & Jan Olsheden: Hirkim Pirkum och andre brännvinskryddningar.
Gran
1 dl. tørre grannåle. 1 dl. grønne skud. Trækker i ca. 14 dage. Sødes evt. med perlemelis.
Gul Snerre
Også kaldet "Jomfru Marias Sengehalm". Fyld en flaske med de helt tynde stængler med blomsterne. Den må ikke plukkes for sent, eller tørres. Hæld en flaske snaps på. Lad det trække 1-2 døgn. Smagen er meget fyldig - vammel vil nogle sige. Lidt røllike perikon eller porse kan tilsættes.
Farven er først grønbrun, senere mere brunlig. Skal fortyndes meget for at få sin særlige smag, der kommer endnu bedre frem ved langvarig lagring.
Gul Snerre/Røllike
2 dl. gul snerre (sammenpresset). 20 skærme røllike (kun blomsterne). Trækker 3-4 dage. Flot lysegul farve.
Guldblomme
Blomsterne, der indeholder æterisk olie, klippes nyudsprungne af, de grønne bægerblade fjernes, og de gule kronblade kommes på flaske. Dækkes med snaps, og trækker 3-5 dage. Essensen har en fin rødgul farve. Godt lagret og stærkt fortyndet er smagen usædvanlig fin og ejendommelig.
H
Hasselnød
Grønne hasselnødder tages i ca. september. Bladsvøbet fjernes. Nødderne gives et let tryk så skallen revner, men frugtkødet skal blive. 1 håndfuld eller 2 kan gøre det - men lav bare rigeligt og fortynd smagen senere og få på denne måde mere snaps til ganen. Brug vodka i rigelige mængder.
Have Malurt
5-6 små friske skud af 5-10 cm. længde. Trækker 1-2 døgn (smag efter 1 døgn). Farven er svagt grønlig. Vinder meget ved lagring (2 år eller mere). 2-3 stykker hel ingefær kan evt. trække med. Så bliver den knap så bitter.
Havtorn
Bærrene plukkes sidst på sommeren. Pas på når de plukkes, bærrene går let i stykker. Fyldes på en flaske og står 2-3 måneder. Koncentratet filtreres. Fortyndes ca. 1:1. Vinder ved lagring.
Hindbær
Anvend helst skovhindbær. Brug ½ liter bær. Overhæld med snaps. Lad trække i 1-2 uger. Fin, let sødlig smag.
Hollandsk Kreuter
5 gr. pomeransskal, findelt, gerne tørret. 5 gr. stjernanis, hele. 5 gr. tormentilrod, findelt men ikke granuleret. 5 gr. granuleret lakridsrod. 5 gr. hele kryddernelliker. Trækketid 3 døgn, derefter filtreres. Farven er rødlig/gylden, kan lagres længe.
Humle (Humulus lupulus)
Brug humleknopper. Lad trække få dage. God som en virksom godnatbitter iflg. Gunnar Stavnsbo
Hyben-Cognac
200 gr. tørret hyben. 50 gr. tørret perikum. 10 gr. tørret porse. Fyldes på glas og dækkes med snaps. Essensen sies. Blandes med 3-4 dele snaps.
Hyld
4-6 skærme (kun blomsterne) sættes på en flaske snaps. Trækketiden er 2-3 døgn. Smagen er blid, honningagtig, meget tiltalende. Farven er stærkt gul, senere en anelse grøn. Snapsen vinder ikke ved lagring.
I
Ingefærbitter
25 gr. ingefær. 5 gr. pomeransskal. ½ gr. spansk peber. Trækketid uvis.
Isop (Hysoppus officinalis)
Brug hele planten, frisk eller tørret. Trækketid 1-3 uger.
J
Jordbær
Brug helst skovjordbær. Fyld et syltetøjsglas halvt med bær. Hæld snaps på. Lad det trække 1-2 uger, men smag ind imellem. Kan evt. tilsættes en klat honning. Farven er blegrød. Vinder ved lagring.
Julebjesken
5 g angosturabark, 5 g tørret pomeransskal, 2 g galangarod, 4 g rød sandel, 1 g ingefær, 4 g kinabark, 3 g kanel, 0,4 g kardemomme, 0,4 g nelliker, 0,5 g muskatnød (fås alt sammen på apoteket), 4 g stødt melis og 3 g romessens - eller et snapseglas ægte rom - sættes på en halv flaske Brøndum. Trækker et par uger. Filtreres og fortyndes efter behag.
Julelikør
I en usprøjtet appelsin prikkes 40 huller med strikkepind. 40 hele kaffebønner. 40 stk. hugget sukker. 2 hele stænger vanilje (flækket). Trækker i 40 dage i 1 fl. Jamaicarom.
K
Kalmus
Det er kalmussens svære rodstok der bruges. Den indsamles tidligt på foråret. Stokken renses for trævler, skæres i mindre stykker, flækkes og tørres hastigt på et luftigt sted, så den holder sin lyse farve. Trækker i snaps en uges tid, filtreres, og drikkes fortyndet.
Kamille
Blomsterne dækkes af snaps. Trækker i 4 dage. Fortyndes ca. 1:6. Vellugtende Kamille er den bedste til kryddersnaps.
Karpater Bitter Essens
20 gr. tusindgyldenurt. 40 gr. curacaoskal. 50 gr. malurt. 30 gr. ensianrod. 10 gr. kryddernelliker. 50 gr. kalmusrod. 50 gr. appelsinskal. 40 gr. korbenedikturt. 5 gr. hel kanel. Trækker højst 3 dage. Smagen er overvældende bitter og aromatisk i ufortyndet stand. Farven er brun.
Kina roboransbitter
80 gr. kinabark. 30 gr. ensianrod. 30 gr. pomeransskal. Overhældes med snaps og står i mindst en måned, inden det filtreres. Tilsættes i små mængder til snaps.
Kirsebær
2 kopfulde sure kirsebær overhældes med snaps. Trækker 2 måneder. Giver en flot og meget fyldig, syrlig bitter.
Kirsebærbrændevin
250 gr. sorte, søde kirsebær. 3 gr. kanel. 3 gr. kryddernelliker. Skallen af 1½ citron (kun det gule). 100 gr. perlemelis. Overhældes med snaps, og trækker mindst 2 uger.
Klip´sche Essens
12,5 gr. tusindgyldenurt. 6,3 gr. ensianrod. 3 gr. hel kanel. 6,3 gr. zedoarrod. 6,3 gr. galangarod. 3 gr. kryddernelliker. Trækker højst 3 dage. Farven er brun, smagen er meget bitter. Bør fortyndes.Klitrose